Könnyűvér-
a Pázmándi közös vörös

Borászati szempontból kiemelendő, hogy a terület adottságai kiválóak egy a magyar borvilágban régen szinte egyeduralkodó, manapság viszont sajnálatosan hiányzó bortípus szempontjából. Ez a bor a régen jellemzően kadarkából, ma inkább kékfrankosból készülő, négy évszakos, gyümölcsös, fűszeres, a magyaros vagy olaszos ételekhez kiválóan illő könnyed vörösbor. Ezt felismerve fogott össze négy helyi pincészet és alkotott egy közösségi bort, a Könnyűvért.
A Könnyűvér a pázmándi borászok közösségi bora, száraz, könnyed vörösbor, amely házasítás, pázmándi szőlőből, pázmándi pincében készül. Az alapja kékfrankos, ennek aránya 60-80% kell legyen. A házasítási partnerek tetszőlegesen válaszhatóak. A bor pórusmentes edényben erjed és érik a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében. A fahordóban történő erjesztés vagy érlelés nem megengedett. Célunk a könnyen ihatóság, jó savak, relatíve alacsony alkohol és az intenzív gyümölcsaromák.
Forgalomba a szüretet követő év tavaszán kerül, olívazöld, csavarzáras, burgundi palackban, egységes címkével, amit csak a termelők neve/logója különböztet meg egymástól. Az első év tapasztalatai alapján a borok stílusa egységes, de mindegyik karaktere egyedi, egymástól megkülönböztethető, célunk tehát megvalósulni látszik.